Minimart: Планираме да се разраснем с нови 110 магазина до края на годината (capital.bg) - Minimart

Minimart: Планираме да се разраснем с нови 110 магазина до края на годината (capital.bg)

Apr 22, 2024

Ангел Петканешков, Финансов директор на Minimart, споделя плановете за развитие на веригата за 2024ч пред в-к „Капитал“ и разказва за партньорството с Банка ДСК в интегрирането на едно от най-бързите решения за картови плащания на пазара.

Г-н Петканешков, Minimart стартира преди по-малко от година, през пролетта на 2023 г., с амбицията да стане за много кратко време най-голямата верига от удобни магазини за хранителни стоки. Доказа ли се на пазара тази концепция? Кои постижения и реализирани цели отчитате за изминалия период?

Доволни сме от изминалия път до момента, защото за по-малко от година успяхме да развием верига “от нулата” по собствен модел и в мащаб, какъвто на нашия пазар е постиган едва след няколко години работа. Приключихме 2023 г. с 40 работещи обекта, 30 от които в София и 10 в Пловдив. За нас е особено важно, че се научихме да подобряваме редица процеси в компанията и ускоряваме темповете на експанзия. Така например от тези първи 40 магазина 10 открихме само за един месец – през декември. Оперирането в двата най-големи града – София и Пловдив, също бе предизвикателство, с което се справихме и се гордеем. Това са пазарите с най-взискателните клиенти и се радваме, че ни приемат добре.

Доволни сме и от това как се справихме с предизвикателствата да разработим вътрешните процеси. Бърза експанзия като тази на Minimart е възможна само ако процесите са управлявани от гъвкава и адаптивна IT система и затова трябваше в изключително кратък срок да се изгради инфраструктура за свързаност между магазините, да се настрои ERP система и касов софтуер, да се направи директна връзка с банката с цел постигане на едно от най-бързите картови плащания на пазара с една касова бележка. Паралелно трябваше да се изгради интеграция с външен Логистичен център. При старта на операциите внедрихме и BI (Бизнес интелиджънс) система на база реалните данни в ERP системата, която позволява взимането на бързи информирани мениджърски решения.

Прочети цялото интервю на https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2024/02/06/4584256_minimart_planirame_da_se_razrasnem_s_novi_110_magazina/